Vakum tüplü güneş enerjisi sistemi, güneş enerjisinden faydalanmanın en etkili yollarından biridir. Bu sistemin temelinde, vakum tüpler bulunur. Vakum tüpler, diğer sistemlere göre yüksek verimlilik elde edilmesini sağlar.
Güneş enerjisi sistemlerinin en önemli parçalarından biri kollektörlerdir. Güneş kollektörleri, ışınları toplayan ve bunları ısıya çevirerek genellikle bir sıvıya aktaran parçalara verilen isimdir. Kollektör ne kadar verimli olursa, sistemin verimliliği de o kadar yüksek olacaktır. İşte bu prensipten hareketle vakum tüplü güneş enerjisi sistemleri geliştirilmiştir.
Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Nedir?
Vakum tüpler, bilinen kahve termosu ile benzer bir sisteme sahiptir. İç içe geçmiş iki cam silindirden meydana gelir. Bu şekilde oluşan tüpün dış tabakası borosilikat camdır. Borosilikat cam, evlerde kullanılan borcam ile aynı maddedir.
Borosilikat, çok düşük oranda demir içerir ve güneş ışınlarının %98’ini geçirir. Bu özelliklerinden dolayı tercih edilmiştir. Tüpün içerisindeki ikinci cam katman da borosilikat camdan yapılmıştır. Ancak bu tabakaya bazı özel kaplamalar uygulanır. Uygulanan kaplamalar genellikle azot ve alüminyum karışımıdır. İki silindir arasında hava yoktur.
Oluşturulan bu basit sistem sayesinde güneşten gelen kısa boylu dalgalar uzun boylu dalgalara dönüştürülür. Bahsedilen dönüşüm sayesinde güneş enerjisinin %92-94’lük bölümü kullanılır. Böylece sistemin verimliliği %94 seviyesine kadar çıkar. Diğer sistemlerde verimlilik daha düşük olduğu için günümüzde vakum tüplü güneş enerjisine olan ilgi daha fazladır.
Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Avantajları
Bilindiği gibi güneş enerji sistemlerinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bu sistemlerin her birinin farklı avantajları olduğu söylenebilir. Ancak vakum tüplü güneş enerjisi, kendine has çalışma sistemi ve yüksek verimliliği ile dikkat çeker.
Bu sistemde silindir tüplerin bulunması, güneş ışığının çok daha uzun süre kullanılmasına imkan verir. Silindir yapı, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar güneş ışınlarının dik olarak alınmasını sağlar. İlgili durum ise verimliliğin artması demektir.
Bu sistemin bir diğer avantajı ise iç içe geçen tüpler sayesinde ısı kaybının olmaması veya minimum düzeyde olmasıdır. Isı kaybının çok düşük olması sıcak su ihtiyacının daha etkili karşılanması demektir.
Yorum Yok